keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Illan miete

"Man will never be free until the last king is strangled with the entrails of the last priest."

- Denis Diderot

16 kommenttia:

IDA kirjoitti...

No hyvää yötä ja kauniita, suorademokraattisia unia ;)

Juho kirjoitti...

Kiitos ja kauniita unia sinullekin. :) Olkoon Vallantahto kanssasi.

Ironmistress kirjoitti...

Tuohon on pakko muistella, miten se Moskovalaisen ylioppilaan laulu meneekään:

"Ei oo maata toista tuntemaani
missä vapaampi ois ihminen"

Kak bumaga vot bumaga, kak praktika vot praktika.

Tupla-J kirjoitti...

Diderot seems to forget that the last king and the last priest are also men.

But then again, atheists have historically demonstrated a tendency to speak about eggs and omelettes.

Juho kirjoitti...

Älä nyt Tuplis ota kaikkea niin kirjaimellisesti. Keskity vain nauttimaan Diderotin maalaamasta herkullisesta vertauskuvasta.

Anonyymi kirjoitti...

Hemmetti, mä olen luullut pitkään, että noin sanoi Marat! Jotenkin tuo ei nimittäin edusta sivistynyttä salonkiradikalismia, jonka yleensä yhdistän valistuksen ajan peruukkipäihin, vaan henkilokohtaisten kaunojen siivittämää katuagitaatiota.

Lucifel

Juho kirjoitti...

Tuo on kuule vähän liian helmeilevää ja yliampuvaa katuagitaatioksi. Anonyymi taitaa vain olla ns. mamo, joka haluaa viedä sivistyneeltä salonkiradikalistilta hänen radikalisminsa.

Tupla-J kirjoitti...

Älä nyt Tuplis ota kaikkea niin kirjaimellisesti.

Syytön minä siihen olen että ateistit ottivat.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä pahempaa - olen historianopiskelija, joka on jopa julkaissut Ranskan Vallankumoukseen liittyvän kirjasen. Luulin muistavani jo ulkoa kuka sanoi mitäkin.

Aloitin eilen maisterinopinnot erikoistuen rokokoosisustukseen-ja arkkitehtuuriin. Mamoilun maksimi?

-Lucifel

Juho kirjoitti...

Mamouden taso määräytyy asenteesta, olemuksesta ja ilmaisutyylillisistä seikoista, ei sisällöstä. Peukut siis pystyyn rokokoo-opinnoillesi.

Ironmistress kirjoitti...

Uskaltaisiko muuten kukaan sanoa samaa sulttaaneista ja imaameista? Tai presidenteistä ja rabbeista?

Antti kirjoitti...

Välitön assosiaatio:

"Then mankind would have become as the Great Old Ones; free and wild and beyond good and evil, with laws and morals thrown aside and all men shouting and killing and revelling in joy. Then the liberated Old Ones would teach them new ways to shout and kill and revel and enjoy themselves, and all the earth would flame with a holocaust of ecstasy and freedom."

Juho kirjoitti...

Ironmistress:
Julkinen uhittelu tietysti ehkäisee tehokkaasti julkista solvaamista. Mitä tulee presidentteihin, niin heitä on tuskin syytä solvata, sillä heidän valtansa on monessa nykyisessä sivistysvaltiossa jotain ihan muuta kuin niiden kuninkaiden, joille Diderotin kritiikki oli kohdistettu.


Antti:
Kiitos assosioinnista. Aina hieman hymyilyttää kun kommentissa vilahtaa jotain sen suuntaista kuin "with laws and morals thrown aside", sillä näin moni uskonnollisuuden puolustaja ampuu komeasti itseään jalkaan. (En tiedä, oletko uskonnollisuuden puolustaja. Kunhan assosioin.)

Antti kirjoitti...

Minä olen uskonnon puolustaja toisinaan, toisinaan en. Menetin mielenkiintoni kokonaisvaltaisiin selityksiin jokin aika sitten ja olen sittemmin päättänyt yleensä lennosta mitä mieltä olen asiasta.

Mitä tuohon assosiaatioon tulee, se on linjassa. Ei kuninkaan kuristaminen sinusta tee vapaata, vaan vapauduit jo hyvän aikaa ennen sitä.

Ironmistress kirjoitti...

Julkinen uhittelu tietysti ehkäisee tehokkaasti julkista solvaamista.

Mistä päästäänkin siihen, että kuninkaat ja papit eivät 1700-luulla pitäneet riittävän kovaa jöötä ja hallinneet riittävällä terrorilla maataan kun Diderot pääsi aivopiereksimään ääneen. Säälittävää heikkoutta...?

Mitä tulee presidentteihin, niin heitä on tuskin syytä solvata, sillä heidän valtansa on monessa nykyisessä sivistysvaltiossa jotain ihan muuta

Niinkuin Venäjällä, Kiinassa, Pohjois-Koreassa tai Singaporessa? Vai eivätkö ne olekaan sivistysvaltioita?

kuin niiden kuninkaiden, joille Diderotin kritiikki oli kohdistettu.

Useimmilla nykypäivän presidenteillä on länsimaisen sivistyspiirin ulkopuolella enemmän valtaa ja täydellisempänä kuin Diderot'n aikakaudella yhdelläkään kuninkaalla Turkin sulttaania lukuunottamatta.

Juho kirjoitti...

Ironmistress:
Säälittävää heikkoutta...?

Kyllä siinä kovempaakin kuningasta heikottaa kun kansa yhtäkkiä luulee valistuvansa.

Useimmilla nykypäivän presidenteillä on länsimaisen sivistyspiirin ulkopuolella enemmän valtaa

Olet ihan oikeassa, maailmassahan riittää kaikenlaisia "kansandemokratioita" ja presidenttejä. Käytit kuitenkin alkuperäisessä kommentissasi parivaljakkoa presidentti ja rabbi, jonka assosioin länsimaiseen sivistysvaltioon.