"Kali-yugasta, joka kestää 432 000 vuotta, on nyt kulunut 5 000 vuotta. Tätä aikakautta edelsivät Dvapara-yuga (800 000 vuotta) ja Treta-yuga (1 200 000 vuotta). Manu* puhui siis noin 2 005 000 vuotta sitten Bhagavad-Gitan** oppilaalleen ja pojalleen Maharaja Iksvakulle, tämän maa-planeetan kuninkaalle. Nykyisen Manun aikakauden kestoksi on arvioitu noin 305 300 000 vuotta, joista on nyt kulunut 120 400 000. Kun tiedetään, että Herra*** puhui Gitan oppilaalleen auringonjumala Vivasvanille ennen Manun syntymää, voidaan arvioida karkeasti, että Gita puhuttiin ainakin 120 400 000 vuotta sitten. Ihmiskunnassa Gita on ollut noin kaksi miljoonaa vuotta. Herra puhui sen uudelleen Arjunalle viitisentuhatta vuotta sitten. Tämä on karkea arvio Bhagavad-Gitan historiasta Gitan itsensä ja sen puhujan, Herra Sri Krishnan, lausunnon mukaan. Gita puhuttiin auringonjumala Vivasvanille, sillä hänkin oli ksatriya, ja kaikkien auringonjumalasta polveutuvien ksatriyoiden eli surya-vamsa -ksatriyoiden isä. Koska Bhagavad-Gita on Jumalan Ylimmän Persoonallisuuden puhumana Veedojen veroinen, sen sisältämä tieto on transsendentaalista (apauruseya), yli-inhimillistä. Koska Veedojen ohjeet hyväksytään sellaisinaan, ilman ihmisen tulkintaa, myös Gita on hyväksyttävä ilman maailmallisia tulkintoja. Maailmalliset kiistelijät esittäkööt vain omia teorioitaan Gitasta, mutta silloin ei ole kyseessä Bhagavad-Gita kuten se on."
- Hänen Jumalainen Armonsa A.C. Bhaktivedanta Swami, Krishna-liikkeen perustaja
---
*Manu on veda-kirjallisuuden mukaan ihmiskunnan isä.
**Bhagavad-gita on uushindulaisen Krishna-liikkeen tärkein pyhä teksti. Se on osa muinaista intialaista eeposta Mahabharataa.
***Herralla tarkoitetaan tässä Krishnaa, eli Jumalan Ylintä Persoonallisuutta, alkusyytä, ylintä jumalaa, tai kuten Swami asian muotoili: "kaikkien aistien ja lehmien ilon lähdettä".
PS. Juutalaisten on aivan turha elvistellä tekstiensä vanhuudella. Muutama tuhat vuotta on näissä ympyröissä kuin pieru Saharassa.
9 kommenttia:
Varmaan on lyhyt aika verrattuna syklisen historiankäsityksen ajanjaksoihin, mutta kannattaa pitää jalat maassa ja todeta, että mikäli tuo Bhagavad Gita on kirjoitettu 400 - 100 eKr. niin juutalaisilla on vanhempia tekstejä.
Voi sinua Ida, moiset maailmalliset tulkinnat on tietysti jätettävä omaan arvoonsa. Taisit nyt unohtaa transsendentaalisuuden (apauruseya).
Ei voi mitään. Uskomme perustuu myös sen historiallisuuteen. Materia ja henki eivät ole erillisiä.
Taisin ilmaista itseäni hieman epäselvästi. Pointtihan ei ollut ensimmäisen löydetyn "painoksen" ajoitus, vaan itse tekstin sanojen (joka siis on tietysti sanasta sanaan Herran sanelemaa) ajoitus, kuten myös siinä mainittujen tapahtumien.
Aabrahamin ajatellaan muistaakseni eläneen n. 4 000 vuotta sitten, kun taas kuningas Iksvaku sai tietoonsa tämän täydellisen jumalan sanan jo 2 005 000 vuotta sitten. Oho, sanon minä.
Kannattaa vielä ottaa huomioon, että nuo kulta-aika, hopea-aika, pronssi-aika ja lopunaika ovat vain tätä maailmanaikaa. Kaikki alkaa taas uudestaan. Nykyinen Buddhakin koki ensimmäisen inkarnaationsa muutamia aioneja sitten.
Toisaalta Raamattu alkaa ensimmäisestä ihmisestä, joka oman valintansa kautta tuli kuolevaiseksi, ja juutalaisten historia taas ensimmäisestä juutalaisesta. Tuntematta Veda-kirjallisuutta sen paremmin veikkaisin, että siellä puhutaan lähinnä jumalolennoista.
En tiedä juutalaisuudesta, mutta ainakin kristillisyydessä jonkin historiallisen ajanlaskun sijoittaminen ennen Abrahamia, tai yleensäkään ajan laskeminen sukutaulujen mukaan, on ollut aika marginaalista puuhastelua.
Huonosti sopivat myös alle 2 milj. vuoden maailmansyklit yhteen suht kattavien kehityshistoriallisten havaintoijemme kanssa, joten niistäkään tuskin on aikalinjan "pelastajaksi". Mutta toisaalta eihän ylhäältä saatu aikalinja pelastajaa tarvitsekaan.
Vedoissa on kieltämättä paljon jumalolentoja ja välillä on vaikea pysyä mukana millainen olento kukin on, mutta lause "Ihmiskunnassa Gita on ollut noin kaksi miljoonaa vuotta" ei nähdäkseni jätä tulkinnanvaraa.
"Ihmiskunnassa Gita on ollut noin kaksi miljoonaa vuotta" ei nähdäkseni jätä tulkinnanvaraa.
No ei. Nykyihminen on siis noin kahden miljoonan vuoden ikäinen?
Ihmiskunnan ikää tuosta ei niin helposti voi päätellä, vaan ainoastaan sen ajan jonka ihmiset ovat olleet tietoisia Bhagavad-Gitan pyhästä tekstistä (2 milj. v.).
Vedojen mukaan Manu on "ihmiskunnan isä" ja käsittääkseni jonkinlainen puolijumala. Nykyisen Manun aikakautta on tuon mukaan kulunut 120 400 000 vuotta, joten meistä normikuolevaisista koostuvan ihmiskunnan ikä lienee jossain välillä 2-120 milj. vuotta.
Onpa pelottavaa lukea omia vanhoja blogitekstejä. Jos tänne joku vielä eksyy näitä lukemaan, niin selvennetään nyt, että tämän "päivän mietteen" tarkoituksena oli ihmetellä mihin kaikkeen ihmiset voivat uskoa.
Lähetä kommentti