Edellisessä jutussa tulin maininneeksi aivotutkimuksen ja kvanttifysiikan eräinä tutkimuksen aloina, jotka tuovat uudenlaista valoa suuriin filosofisiin kysymyksiin. Tässä muutama linkki kansantajuisiin teoksiin.
Aivotutkimuksesta kertova Synaptinen itse keskittyy enemmän aivojen toiminnan yksityiskohtiin, mutta esittää myös filosofisia pohdintoja.
Enemmän pidin Neurofilosofiasta, jossa keskityttiin biologisten yksityiskohtien sijasta aivotutkimuksen herättämiin suuriin kysymyksiin, kuten nimikin kertoo. Kysymyksiä lähestytään asiallisesti, eli varovaisen tieteellisesti ilman mitään kiihkoiluja tai hätiköityjä johtopäätöksiä.
Eräs kiinnostava dokkari aivotutkimuksesta
löytyy youtubesta.
Kvanttifysiikan historiaa, nykypäivää ja sen herättämiä filosofisia kysymyksiä käsitellään kansantajuisesti kirjassa Kvanttilainen todellisuus. Siinä on hieman toistoa, mutta muuten kirja on hyvin kirjoitettu.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Kappas, tuosta Neurofilosofiasta vielä neljä sivua lukematta. Fysiikasta aloittelen Syvällä asioiden sydämessä, jonka takakansi kehuu selittävänsä hiukkasfysiikan standardimallin. Kai tuon Kvanttilaisenkin ehtii lukea.
Ja Kari Enqvistin Olemisen Porteilla on minusta Tieto-Finlandiansa ansainnut.
Nuo Terra Cognitan kirjat vain on älyttömän kalliita. Ja jotenkin on sellainen olo että kirjastot vähän boikotois niitä myös.
Ainakin Tampereen pääkirjaston fysiikan hyllystä löytyy muutama Terra cognitan kirja hiukkasjutuista. Eli ainakaan siinä hyllyssä ei epäilemäsi boikotti näy.
Lähetä kommentti