perjantai 9. lokakuuta 2009

Kun emäalus tulee sun ilmatilaan

IDA:n vuodatuksen imussa puhdistan hieman sitä karstaa, jota lisääntyvä sä-passiivin kuuleminen on jättänyt aivolohkojeni väliin.

Tyypillinen henkisiä kiputiloja aiheuttava sä-passiivikeskustelu kulkee tähän tyyliin:

kaveri: "...siis nykyään, jos sä poltat kahvilassa edes tupakkaa..."
minä: (Mitäs tämä nyt on, kyllä sinä tiedät etten polta.)
kaveri: "...puhumattakaan että sä poltat jotain kannabista..."
minä: (No mitä helvettiä, luuletko että poltan kannabista?)
kaveri: "...niin sut voidaan poistaa sieltä etkä sä saa ehkä polttaa edes siinä oven edessä."
minä: (Mitä kahviloilla on minua vastaan? Miksi juuri minut poistetaan jos poltan? Eihän tuossa ollut mitään järkeä koko jutussa...)

Ja sitten huomaan, että kyse onkin maanmainiosta sä-passiivista, tuosta anglismien emäaluksesta. Ehkä rajoittunut aivokapasiteettini estää minua sekoittamasta kieliä näin modernilla tavalla.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kimi: "Kun Sä ajat sitä rataa..."

Utumies vastaanottimen ääressä: "Ei mr. Räikkönen. Ei Utumies aja sitä rataa eikä muutakaan. Tiäksä. Joskus lainaa autoa mutta aina hyötykäyttöön. Vie tavaraa taikka hakee sitä, tiäksä. Toiset ajaa ympyrää, toiset ei. Kun sä ajat rataa, joku muu ei aja sitä rataa. Kimi. Tiäksä.Sähän tiät.

Anonyymi kirjoitti...

... olipa huono kommentti. Join juuri lasin laatukonjamiinia. Vaikuttaakse sun arvostelukykyyn kun sä juot sitä konjamiinia?

Emmätiijä.

Juho kirjoitti...

No siis kun näistä pojista on nyt jo tullut varmaan tiedemiehiäkin, niin sehän lienee jo tutkittu fakta, että jos sä juot konjamiinia, niin se vaikuttaa sun arvostelukykyyn. Muttei siis mun siitä tarvii välittää.