maanantai 21. syyskuuta 2009

Kansanterveysporkkana: Cooperin testi

Jaska on miettinyt auki oikein toteutuskelpoisen idean kantanterveyden kohentamiseksi.
"Kustannustehokkain ja yksinkertaisin tapa mitata fyysistä kestävyyttä on vanha kunnon Cooperin testi. Ihmisten kunnon mittaamiseksi luodaan organisaatio, joka järjestää testejä eri paikkakunnilla. Testiin osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Mikäli osanottaja saavuttaa testissä riittävän hyvän tuloksen, valtio maksaa tilille rahaa verottomana stipendinä. ...

Alle kymmenen miljoonan euron kustannuksin kyetään siis saamaan aikaan järjestelmä, joka kannustaa tehokkaasti ihmisiä liikkumaan, vähentää terveydenhoitokustannuksia ja parantaa puolustuskykyämme
."

Minusta ajatus on kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan loistava.

7 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Jaska kiittää nöyrimmin.

Poliittisesti epäkorrekti kirjoitti...

Hmph.. Enpä ole koskaan hyvä juoksija ollut, mutta muissa yhteyksissä kuntoani on ihmetelty kovasti. Juokseminenkin on harjoittelusta kiinni, kuten moni muukin urheilu. Eli henkilö voi olla kovakuntoinen, vaikkei 3000 menisikään Cooperin testissä rikki.

Mittaustapaa kritisoin, mutta muuten olen kyllä kuntostipendiporkkanan kannalla.

Juho kirjoitti...

Yksinkertaista ja kaikkien kannalta reilua kuntotestiä ei varmaan olekaan. Helppo reiluusparannus voisi olla jonkun vaihtoehtoisen testin tarjoaminen Cooperin rinnalle.

Markku kirjoitti...

Olennaista on, että Cooperin testissä testattavan on itse liikuteltava koko kehonsa painoa. Samalla tulee testatuksi sekä aerobinen kunto että ylipainoisuuden aste. Pyöräily, uinti tai soutuergometri olisivat tästä syystä huonompia testejä. Ehkä jalattomat voisivat saada korvata testin leuanvedolla.

Anonyymi kirjoitti...

Cooperin testistä puhutaan paljon pahaa, mutta on se silti yksi parhaimmista keinoista mitata ihmisen yleiskuntoa ja etenkin sitä sydän- ja verenkiertoelimistön tilaa. Lisäksi siinä ylipaino kostautuu tehokkaasti, mikä on mielestäni vain plussaa mitattaessa yksilön terveyttä.

Nykyisessäs ohvaperunanössöyhteiskunanssa kannatan ehdottomasti tällaista stipendiä. Mutta olenkin terveysfasisti.

Mielenkiintoinen ajatus.

Jaska Brown kirjoitti...

Markku ja Utumies osuivat asian ytimeen. Jos kolmikymppinen mies on tosikovassa fyysisessä kunnossa eikä ole jollain lailla invalidisoitunut vyötäröstä alaspäin, niin lajia kuin lajia harrastanut hilppaisee Cooperissa 2700, mikä oli ehdottamani A-raja ko. iässä. Eli Poliittisesti epäkorrekti, ei tarvitse juosta kolmea tonnia (vaikka siihenkin kuka tahansa terve kolmikymppinen pystyy säännöllisellä harjoittelulla).
Leuanveto on hiton paljon huonompi testi, mutta hyväksyttäneen jalattomille, ei muille. Tosin leuanveto ei vastoin yleistä harhaluuloa suosi voimalajien edustajia; aika moni kiekonheittäjä häviää toistomäärässä keskimääräiselle mailerille. Minkä voimassa voittaa, sen massassa ja kestävyydessä häviää.

Kiitos kannatuksesta, otan ehdotuksia vastaan kuinka asiaa voisi viedä vakavissaan eteenpäin. Ja jos joku haluaa itse tehdä asialle jotakin, niin antaa mennä!

Markku kirjoitti...

Kiitos kannatuksesta, otan ehdotuksia vastaan kuinka asiaa voisi viedä vakavissaan eteenpäin. Ja jos joku haluaa itse tehdä asialle jotakin, niin antaa mennä!

Ehdotuksessa pitäisi olla ainakin jonkinlaisia karkeita laskelmia huonokuntoisuuden aiheuttamista kustannuksista terveydenhuollossa ja riittävästi faktoilla perusteltua riittämättömien voimavarojen kauhistelua. Sitten se pitäisi lähettää kaikille kansanedustajille ja puoluetoimistoille.