maanantai 14. syyskuuta 2009

Kissa pöydälle: eutanasia

Kaari Utriolle iso plussa kissan nostamisesta pöydälle. Jos sen olisi tehnyt joku nuorempi henkilö, tai minkä tahansa ikäinen mies, puhumattakaan että olisi ollut vielä lääkäri, niin julkinen lynkkaus olisi ollut välitön.
Kirjailijan mukaan "on järjetöntä ja turhaa", että ihmisten elinikää yritetään nostaa tekemällä vanhuksille leikkauksia ja toimenpiteitä viimeisen puolen vuoden aikana ennen kuolemaa.

"Ennen katsottiin hyväksi iäksi kolme tiuta ja kymmenen eli 70 vuotta. Enempää ei tarvittu."

67-vuotias Utrio ei itse halua joutua vanhainkotiin hoidettavaksi
.

Meidän fantasiamaailmaamme eivät kaikki todellisuuden osat oikein sovi, ja kuolema on niistä kipein.

Itse katselin vierestä kun mummo kuihtui hitaasti sängyssä vuosikausia, epämääräisessä tilassa, muistamatta edes omaa poikaansa. Niiltä vierailuilta olivat arvokkuuden ja inhimillisyyden tunteet kaukana.

5 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Nämä ovat yksilöllisiä tapauksia, eikä näissä todellakaan pitäisi yleistää. Itse olen nyt aikuisiällä todistanut kaksi kuolemaa, tätieni, ja molemmat olivat siinä 80-vuotiaita ja molemmat kärsivät todella pahasta syövästä. Silti he elivät ihan arvokkaasti ja rauhallisesti kuolemaan asti. Toinen loppuun asti kotonaan ja toinen saattohoitokodissa, jossa hänen miehensä sai asua myös.

Sen ymmärtää, jos ihminen itse tahtoo kuolla, mutta muuten en menisi suosittelemaan minkäänlaista eutanasiaa. Epäilen myös, että Utrion lausunto 70-vuotialle annettavasta pilleristä oli Iltaroskan väritystä. Jos ei niin pahasti on Kaari Utrion ajattelu taantunut vanhuuden päivinä.

Juho kirjoitti...

Ei tietenkään pitäisi yleistää niin, että tietyn iän jälkeen kaikille tarjotaan joku eutanasiapilleri. Se tuskin oli tässä ideana, paitsi ehkä lööppitoimittajan likaisessa mielessä. Kaikille on varmasti selvää se, että ihmiset vanhenevat eri tahtia ja eri tavoilla.

Sen ymmärtää, jos ihminen itse tahtoo kuolla,

Niinhän sitä luulisi, mutta ymmärtävätkö ihmiset todella tämän? Ja jos ymmärtävät, niin miksei se näy yhteiskunnallisesti? Eli miksi vanhus, joka ajattelee "Tämä on nyt hyvä hetki kuolla" leimataan mielisairaaksi ja köytetään sänkyyn?

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon näin, että ruukinmatruuna aikoo ryhtyä samanlaiseksi terveysfasistiksi kuin vanhempansa.

Seiskaviitosina lähdemme purjehtimaan ympäri maailmaa. Tuossa iässä roaring forties on samaa kuin itsemurha. Mutta se on win-win -tilanne - jos kuolemme matkan varrelle, niin olemmepahan ainakin kuolleet tyylillä, ja jos selviämme kotiin hengissä, niin koko sukumme muistaa meidät.

Juho kirjoitti...

Toivotan jo hyvissä ajoin onnellista purjehdusmatkaa RM:lle! Itsekin olin 15-20 -vuotiaana innostunut purjehtimisesta ja 380-jollalla seilailtiin kaverin kanssa. Ehkä palaan minäkin tuohon maailman ympäri purjehtimiseen sitten eläkevuosina.

man with desire kirjoitti...

Suomen lääkäriliitto pitää ennenaikaista kuolemaa lääketieteen perinteisenä vihollisena, sillä lääkärin etiikan lähtökohta on ihmisen palveleminen elämää kunnioittaen. Lääketieteen kehittyessä ja ihmisen keski-iän huomattava pidentyminen on herättänyt lääkäriliitossa myös keskustelua, että onko pitkitetty elämä aina ihmisarvoista.

Suomen potilaslaki (785/1992) ja lainsäädäntö ei hyväksy eutanasiaa ja lain mukaan potilaalla ei ole oikeutta vaatia eutanasiaa. Suomen rikoslain mukaan potilaan elämän lopettaminen on rangaistava teko, joka luokitetaan tappo- tai surma-nimiseksi rikokseksi.

Suomen lääkäriliitto suhtautuu kielteisesti aloitteisiin eutanasian laillistamisesta. Lääkärien ammattikunta pidättäytyy toimenpiteistä, joiden ensisijainen tarkoitus on potilaan kuoleman jouduttaminen. Maailman lääkäriliitto (WNA) kehottaa lääkäreitä pidättäytymään itsemurhan (eutanasia) avustamisesta, vaikka se ei olisikaan maan lakien mukaan kiellettyä. Amerikassa Oregonin osavaltiossa eutanasia on laillistettu, samoin Euroopassa Hollanti, Belgia ja Sveitsi ovat hyväksyneet eutanasian.

Maailma on menossa koko ajan moraalittomampaan suuntaan kaikilla rintamilla. Jossakin vaiheessa myös eutanasia tullaan hyväksymään maailmanlaajuisesti kuten moni muukin väärä asia, joka on ensin nostatettu keskustelunaiheeksi ja sitten sen johtopäätöksenä asia on hyväksytty.

Lääketieteen pitäisi suojella elämää ja ylläpitää sitä kaikin mahdollisin tavoin, eikä surmata potilasta, vaikka potilas sitä toivoisi. Kivunhallinta ja kipujen lievittäminen on nykyään lääketieteessä korkealla tasolla. Lääketiede kehittyy tässä suhteessa huimaa vauhtia ja kivuissa sekä kärsimyksissä kamppaileva potilas voi saada vaivoihinsa apua hyvinkin pian sekä jopa parantua niistä.

Kivuista kärsivä potilas voi parantua Jumalan tai lääketieteen avulla. Tällaisia tapauksia on useita. Myös tästä syystä eutanasia on väärä ratkaisu, sillä parantuminen voi olla edessäpäin. Kenenkään kohdalla emme koskaan voi tietää mitä heille tapahtuu, siksi eutanasia on aina surma ja eettisesti väärä teko.

Monet lääkärit ovat nähneet omin silmin potilaita, jotka Herra Jeesus on parantanut yliluonnollisesti. Aina kun on elämää jäljellä, niin on toivoa jäljellä. Eutanasia on eettisesti väärin sekä syntiä Jumalan kasvojen edessä.

tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/eutanasia.html