maanantai 8. kesäkuuta 2009

Vielä kerran suvaitsevaisuudesta

Olen tässä ihmetellyt miksi tiedotusvälineissä on viime aikoina edistetty positiivista rasismia varsin ikävillä tavoilla. Kunnes eteeni sattui vuoden 2006 hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma, jonne on asian tiimoilta kirjattu seuraava linjaus:
"Kannustetaan tiedotusvälineitä vastuulliseen tiedonvälitykseen maahanmuutosta ja eri väestöryhmien välisistä suhteista. Myös viranomaisten tulee tiedottaa vastuullisesti."

Ilmeisesti vastuullinen tiedotus tarkoittaa holhoavaa ja ylitsevuotavan rasismikammoista tiedottamista, joka leimaa eräät ihmisryhmät pahemmin kuin tiedottamatta jättäminen.

Ohjelmassa on myös muita kohtia, jotka selittävät mainiosti viimeaikaisia tapahtumia ja päätöksiä.
"Lisätään asennekasvatusta sekä syrjimättömyyttä koskevaa tiedotusta kaikkialla yhteiskunnassa, erityisesti päiväkodeissa, oppilaitoksissa, opettajankoulutuslaitoksissa, työpaikoilla ja mediasta vastaavilla tahoilla."
"Tuetaan työyhteisöjen kehittymistä monikulttuurisiksi. Monikulttuurisuusprojektien hyviä käytäntöjä muutetaan arkisiksi peruslinjauksiksi erityisesti yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa."
"Ulotetaan yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimisvelvoite myös viranomaisen toimintaan työnantajana. Velvoite yhdenvertaisuussuunnitteluun ulotetaan koskemaan myös suurimpia yrityksiä."
"Puututaan aiempaa tehokkaammin kiihottamiseen kansanryhmää vastaan."

Ajatus näiden linjausten takana lienee ihan viaton, mutta toteutus on surkea. Positiivinen rasismi on myös rasismia, eikä mitenkään edistä tänne kotiutumista. Jos esimerkiksi tummaihoisen töniminen ja hänelle tiuskiminen nostetaan suureksi uutiseksi ja aletaan pykätä "Älä töni" -kampanjaa, niin eipä juuri tee mieli kanssakäydä kyseisten toiseuden edustajien kanssa. Eihän sitä tiedä jos vaikka hänen kanssaan tulisi riita, niinkuin kenen tahansa kanssa saattaa tulla, niin pölkyllehän siitä joutuisi.

Mielestäni omaan erittäin vähän rasistista silmää, mutta tämän julkisen toitottamisen ja rasismi-angstailun ansiosta ihonväriin ja etnisyyteen alkaa kiinnittää huomiota aivan luonnostaan.

7 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Harvinaisen totta.

Välillä tulee mieleen, suvaitsevaisto jollain tiedostamattomalla tasolla nimenomaan toivoo rajua konfliktia. Muuten heidän harrastamaansa raivopäistä propagandaa on vaikea selittää.

Anonyymi kirjoitti...

Päämäärä on ihan oikea, keinot hiukan kömpelöitä. Monikulttuuristuvassa Suomessa tällaistakin asennekasvatusta tarvitaan siinä missä yksityisautoilun lisääntyessä 60- ja 70-luvuilla tarvittiin erilaisia liikennekäyttäytymiseen vaikuttavia kampalnjoita kuten rattijuoppouden vastustamista. Rasismi on nykytilanteen rattijuoppoutta. Enää ei eletä hevoskiesien maailmassa vaan voi oikeasti pelti kolista.

Parempi olisi kuitenkin tuoda esiin sympaattisia mamu- ja vähemmistöpersoonia (vrt. mm Omid Djalili) sekä omia urheilu- ja muita julkkiksia asian taakse. Tunnetason asioihin vaikuttaa parhaiten vetoamalla tunteisiin ja tekemällä mamut ihmisiksi -- ei moralisoimalla. Eikä varsinkaan millään viralliselta, ylhäältäpäin tulevalta haiskahtavalla.

Itse olen ainakin ulkomailla asumisen kautta oppinut suvaitsevuutta tuhat kertaa paremmin kuin lukemalla

IDA kirjoitti...

"Rasismi on nykytilanteen rattijuoppoutta. Enää ei eletä hevoskiesien maailmassa vaan voi oikeasti pelti kolista."

Eivät nuo aivan verrannollisia ole. Oikeastaan eivät ole ollenkaan.

Aktiivinen, toimiva rasismi on tietysti yhtä tuomittavaa, kuin mikä tahansa väkivalta, mutta ei ihmisten ajatuksia ole mitään syytä säädellä ylhäältä päin.

"Itse olen ainakin ulkomailla asumisen kautta oppinut suvaitsevuutta tuhat kertaa paremmin kuin lukemalla"

Niinpä. Tuollainen tekstissä kuvattu valtion harrastama valistaminen, joka luo ennakkoasenteita, tietenkin vähentää aitoja kohtaamisia.

Anonyymi kirjoitti...

Ylhäältäpäin ja ylhäältäpäin. Demokratiassa tarkoittaa yleensä enemmistöstäpäin. Täysin vapaassa maailmassa eläisimme ilmeisesti sitten kuten Rousseaun jalot villit. Eli täysin mielitekojemme vietävinä.

Liberaaliporvarillinen maailmankuva on hanakka uskomaan, että ihmisen minuus syntyy tyhjiössä ja sitä ei saisi sitten muokata millään. Todellisuudessa elämme jatkuvassa ristipaineessa, jossa erilaiset instituutiot ja voimat muokkaavat meitä suuntaan ja toiseen. Mitä muuta esimerkiksi 16-vuotiaaksi asti jatkuva oppivelvollisuus on kuin "ajatusten säätelyä"? Tai tapakasvatus?

Oma mielipiteeni suvaitsevaisuudesta ja mielenmuokauksesta löytyy vaikkapa täältä. Kannattaa myös lukea palaute, siinäkin on asiaa. Ja keskusteluun saa myös osallistua.

IDA kirjoitti...

Joo. Luin tuon aikanaan ja palautekin on hyvä. En vain siinä kiireessä keksinyt mitään punnittua sanottavaa ja katsoin, että kevyt heitto ei riitä :)

"Ylhäältäpäin ja ylhäältäpäin. Demokratiassa tarkoittaa yleensä enemmistöstäpäin. Täysin vapaassa maailmassa eläisimme ilmeisesti sitten kuten Rousseaun jalot villit. Eli täysin mielitekojemme vietävinä."

Menemättä demokratian nykyisiin puutteisiin ylhäältä päin siis siinäkin mielessä, että mitään dialogia ei synny, eikä sitä ole edes tarkoitus synnyttää. Noissa jätetään täysin huomiotta kaksi suurta ryhmää eli kantaväestöstä ne, jotka eivät esimerkiksi halua työyhteisöjen muuttuvan monikulttuurisiksi ( heitä pidetään ainoastaan valistettavina ) ja toisaalta maahanmuuttajat, joiden ajatukset ja etu vain oletetaan ilman, että he itse osallistuisivat keskusteluun.

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Enemmistön tyranniahaan se sellainen on - nähtiin ajettava asia kuinka tärkeäksi ja oikeutetuksi tahansa.

Harmittaa koko keskustelun polarisoituminen kahteen leiriin. Nyt toimitaan liikaa tunteiden varassa. Ja järkevät maahanmuuttokriitikot joutuvat liittoutumaan umpiänkyröiden ja silkkojen sekopäiden kanssa.

Edelleen, henkilökohtaisesti en edes näe koko maahanmuuttojuttua tämän hetken keskeisimpänä sosiopoliittisena ongelmana. Silti se ryövää itselleen käsittämättömät poliittisen aktiivisuuden voimavarat - innokkuuden, jonka voisi hyödyntää muuallakin.

Jotenkin sitä kuitenkin itsekin tempautuu mukaan. Ihminen on sosiaalinen elukka ja se mikä puhuttaa yleisesti, puhuttaa itseäkin. Oli kyse sitten mauitsa tai Big Brotherista.

Juho kirjoitti...

"Edelleen, henkilökohtaisesti en edes näe koko maahanmuuttojuttua tämän hetken keskeisimpänä sosiopoliittisena ongelmana."

Tuskin se keskeisin ongelma on, mutta kuitenkin tärkeä, kun noita viime vuosien muuttajamääriä katselee. Kyse ei ole enää ihan pienestä joukosta.

Siksi toivoisin kovasti, että heidän kanssaan voisi kanssakäydä kuten kenen tahansa suomalaisen. Nykyisen median luomassa moraalisessa ilmapiirissä tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä kaikki negatiivinen vedetään potenssiin 10 ja leimataan natsirasismiksi, mikä on minusta todella valitettavaa.

Se jos mikä on haitaksi integroitumiselle.